سلام . من مائده غلامزاده درمانگر اختلالات یادگیری هستم . خیلی خوشحالم مقاله من با موضوع انواع اختلال یادگیری خاص یا بهتر بگویم انواع اختلالات یادگیری در کودکان را میخوانید . چرا اختلالات کلمه بهتری است موضوعی است که در ادامه خودتان بهتر متوجه اش خواهید شد . خلاصه اش اینطور است : وقتی میگوییم اختلال یادگیری در واقع با یک پدیده منفرد مواجه نیستیم و میبینیم نوع ها و دسته بندی های مختلفی را پیش رو داریم . من طبق تجربه و حیطه کاری خودم همیشه مجبور بودم که منابع علمی روز دنیا را مطالعه کنم . من چالش بزرگی در پیدا کردن یک دسته بندی مناسب انواع اختلالات یادگیری ویژه داشتم. اختلال یادگیری , متاسفانه منبع جامعی در فارسی ندارد .این مقاله حاصل ساعت ها بررسی مقالات و منابع خارجی است .در ادامه علاوه بر انواع اختلالات یادگیری با انواع اختلالات یادگیری خواندن و نوشتن و ریاضی نیز اشنا خواهیم شد
امروز بیایم انواع دسته بندی های ممکن برای اختلال یادگیری را کشف کنیم
اختلالات یادگیری و چند دسته بندی :
یکی از نکاتی که ما همیشه در مباحث علمی با آن مواجه هستیم رویکرد های علمی مختلف است . مثلا در حوزه های اجتماعی و سیاسی ما همواره با مکاتب و نهله های فکری متفاوتی مواجه هستیم .در علم روانشناسی یادگیری نیز این قاعده در طی تاریخ این علم رایج بوده است . لذا ما در دسته بندی انواع اختلالات یادگیری خاص هم باید به رویکرد های مختلف آن اشاره کنیم
یک اختلال چند رویکرد :
مدل های اختلالات یادگیری با رویکردهای مختلفی مطالعه میشوند.دریغا این مقاله مجالی نیست که به تک تک این فلسفه ها بپردازیم . اما بطوری کلی طبق جریان فکری اصلی در زمینه مشکلات یادگیری ما با سه نوع طبقه بندی اختلال مواجه هستیم .
- رویکرد پردازشی
- رویکرد زبان شناختی
- رویکرد روانپزشکی
- وووو……
انواع اختلالات یادگیری با سه رویکرد :
در یک رویکرد علمی انواع اختلال یادگیری به هفت دسته تقسیم میشود . در مدل علمی بعدی به پنج طبقه و در گزینه اخر ما به تقسیم بندی چهار اختلال تحت عنوان اختلالات یادگیری ویژه برخورد میکنیم . حتی در اخرین نسخه کتاب dsm5 , دسته بندی خاصی برای اختلالات یادگیری نداریم و همگی تحت لوای ^ اختلالات یادگیری خاص ^ دسته بندی شده اند
بیشتر بخوانید : اختلال یادگیری چیست
اختلالات یادگیری مدل هفت گانه:
در این دسته بندی انواع اختلالات یادگیری , در اصل معیار دسته بندی مدل های پردازشی بوده اند . افراد با اختلالات یادگیری ویژه بسیار مطالع شده اند . این افراد اطلاعات ورودی به مغزشان را به طوری متفاوت از دیگران پردازش میکنند . انواع اختلالات یادگیری خاص را بر اساس الگوهای پردازشی این افراد تقسیم بندی کرده اند.
نکته مهم درباره این دسته بندی :
قوانین کشور امریکا درباره حوزه های معلولیت و چتر حمایتی قانونی بنظر میرسد این دسته بندی بیشتر برای مباحث قانونگذاری و ایجاد لوایح دولتی تعیین شده اند و مصداق دقیق علمی مطابق با منابع علمی مانند کتاب مرجع تشخیصی اماری اختلالات روانپزشکی نیستند.
نکته دوم :
ما امروزه در بستر سایت های فارسی و حتی کتب تالیفی , مرجع دقیق و جامعی درباره اختلالات یادگیری ویژه نداریم . لذا شما ممکن است در سایت های مختلف دسته بندی های مختلفی برای انواع اختللال یادگیریمواجه شوید. این ممکن است برای شما گیج کننده باشد .
هفت اختلال یادگیری :
- اختلال خواندن
- اختلال نوشتن
- اختلال ریاضی
- اختلال پردازش شنوایی
- اختلال پردازش زبانی
- اختلال یادگیری غیر کلامی
- نقص حرکتی, ادراکی بینایی
انواع اختلالات یادگیری خواندن:
نام اختلال یادگیری خواندن در زبان ما زیاد است . این اختلال را در فارسی با لغت های مختلفی ترجمه می کنیم . کلمه های نارساخوانی ,کژخوانی و دیسلکسی نام های دیگر این اختلال است .
نارسانویسی از منظر پردازش زبان :
نقص در پردازش های زبانی عامل انواع اختلالات یادگیری خواندن است. در این اختلال فرد در رمزگشایی(decoding ) وااژه ها یا آگاهی واجشناختی و تشخیص صداهای منفرد در لغات چالش داشته باشد.
اول ابتدایی عموما زمان اشکارشدن اختلال یادگیری است . نارسانویسی, بدلیل مشکلات خواندن ,درک قواعد زبان و مطلب و سایر مهارتهای زبانی است
انواع اختلال یادگیری نوشتن یا دیس گرافی :
دانش اموز با اختلال نوشتن در نوشتن دیکته مشکل دارد. بارزترین علامت این اختلال , ضعف شدید در دیکته نویسی میباشد.
در بررسی انواع اختلالات یادگیری در کودکان میبینیم این افراد عموما مشکلات زیر را دارند
نقاط ضعف در اختلال نوشتاری :
ضعف در نوشتن واج نویسه ها , ضعف در نقطه گذاری , جا انداتخن مکرر و دست خط بد
این بچه ها عموما در فاصله گذاری حروف , برنامه ریزی حرکات ریز و ادراکات فضایی دیداری مشکل دارند .
انواع اختلال یادگیری خاص ریاضی یا دیسکلکولیا :
اختلال ریاضی نوعی از اختلالات یادگیری مرتبط با مهارت در حوزه ریاضیات و محاسبه است .
یعنی فردی که اختلال در حساب دارد در اصل با مفاهیم پایه ریاضی , اعداد و درک روابط منطقی ریاضی چالش دارد . این افراد بدلیل اختلال ریاضی در شمارش اعداد , توالی ها و خواندن ساعت و پول شمردن و الگو ها مشکل دارند. من در کار کلینیکی خودم بارها با بچه هایی سروکار داشته ام که حتی مفهوم عدد و اینکه کدوم عدد از دیگری چقدر بزرگتر یا کوچکتر است را درست متوجه نبودند.
اختلال پردازش شنوایی :
طبق نکته ای که در بالا گفتم عملا ما نمیتوانیم اختلال پردازش شنوایی را جزیی از انواع اختلالات یادگیری خاص در کودکان بدانیم . چون که این اختلال خودش یک دنیای متفاوتی است . افرادی که اختلال پردازش شنوایی دارند علائمی دارند که علاوه بر مشکل تحصیلی , در زندگی روزمره نیز دچار مشکل میشوند . این نکته با تعریف اختلال یادگیری در تضاد است .
اختلال یادگیری با مشکل پردازش شنوایی :
اما بهر ترتیب طبق دسته بندی هفت گانه پیش برویم. فردی که دچار این مدل از اختلال یادگیری است
ممکن است در موارد زیر دچار مشکل شود
- درک ترتیب و توالی اصوات
- تمییز شنیداری ( دانستن تمایز میان صداهای تقابلی مثل س و ز / ش و ژ /
- درک کلام در زمان شلوغی و ازدحام
- تداعی شنیداری
اختلال پردازش زبان :
وقتی میگویم این دسته بندی اشتباه است شما قبول بفرمایید . اگر اختلال پردازش زبان را زیر مجموعه اختلال پردازش شنوایی در نظر بگیریم. خب اگر این زیر مجموعه ان است پس چرا یک دسته بندی جدا ایجاد کرده اید ؟
اختلال پردازش زبان چیست ؟
افراد با این اختلال در پردازش واحد های زبانی مشکل دارند . مثل
- درک معنی کلمات
- درک جملات و داستان
- درک کنایه ها و استعاره ها
- درک بافت وابسته
همانطور که گفتم این هم باز ربطی به تعریف اختلال یادگیری ویژه بصورت علمی ندارد . در ادامه انواع اختلالات یادگیری را بصورت علمی هم خواهم گفت. حوصله تان سر نرود.
این ویدیو را ببینید
ناتوانی های یادگیری غیر کلامی(nonverbal learning disability) :
کودکی که این اختلال را دارد در درک پیام های غیر کلامی مانند زبان بدنی , ژستچر ها (بیان چهره ای ) و لحن کلام دچار مشکل است . مثلا وقتی از کودک میخواهیم یک جمله ساده را با لحن های مختلفی بگو نمیتواند .
این اختلال هم بیشتر جنبه زبانی و اجتماعی دارد تا یادگیری !
نقص حرکتی بینایی ادراکی/بصری :
این بچه ها در فعالیت هایی که نیاز به ادراکات بینایی و پردازش فضایی دیداری دارند گیر میکنند .
یعنی چی ؟ یعنی در تکالیفی مثل قیچی کردن , رنگ کردن دقیق ,درک حروف مشابه , نقطه گذاری و … چالش دارند . مثلا من مراجعی داشتم که چپ و راست را یاد نمیگرفت .مسیریابی برایش سخت بود . حروف را برعکس مینوشت . میتوانیم ان کودک را در این دسته جای بدهیم.
انواع اختلال یادگیری خاص چهارگانه :
یک دسته بندی دیگر از اختلال یادگیری داریم که به ترتیب زیر هستند
- زبان گفتاری : اختلال در فعالیت های مربوط به گوش دادن و حرف زدن
- زبان نوشتاری : اختلال در خواندن و نوشتن و املا
- حساب : اختلال در ریاضی
- استدلال : بدعملکردی در حوزه تفکر و ایده پردازی
این دسته بندی را نیاز نیست برایش وقت بگذاریم . بگذریم و بریم سروقت دسته بندی مهم 5 تایی
انواع اختلالات یادگیری 5 تایی :
- دیسلکسیا یا اختلال خواندن
- دیس گرافی یا اختلال نوشتن
- دیس پراکسی یا کنش پریشی
- دیس کلکولیا یا اختلال ریاضی
- اختلال یادگیری غیرکلامی
این دسته بندی انصافا معقول تر و پرکاربرد تر است . اما من به شخصه نمیتوانم دیسپراکسی را جزیی از اختلال یادگیری ویژه بدانم . چون نقص در برنامه ریزی ارادی حرکات است که با تعریف علمی ناتوانی های یادگیری همخوانی ندارد.
تازه در بعضی از موارد دیدم که اختلال بیش فعالی و نقص توجه را هم جز اختلالات یادگیری اورده اند که فقط میتوانم بگویم یا خدااااا !
اختلال بیش فعالی کجا ناتوانی های یادگیری کجا ! این مقاله را بخوانید : علت بیش فعالی چیست ؟
دسته بندی اصلی انواع اختلال یادگیری در کودکان:

بر اساس کتاب dsm4tr :
4 اختلال یادگیری داریم
- اختلال حواندن
- اختلال نوشتن
- اختلال ریاضی
- اختلال یادگیری تعریف نشده
در خلال این مقاله در مورد سه مورد اول که بسیار صحبت کردیم و در مقاله اختلال یادگیری چیست هم کلی درباره شون گفتیم . مورد چهارم نوعی از اختلال یادگیری است که مثل سه دسته قبلی نیست. پس خودش یه دسته بندی جدا اعلام شد.
بر اساس اخرین نسخه کتاب dsm – 5 :
این همه دسته بندی را گفتم که تا اینجا برسم . کتاب وزین و مرجع dsm5 اختلال یادگیری ویژه را با 3 اسپسیفایر یا مشخص کننده تعریف میکند . اصولا هر چی جلوتر میایم در مقالات اخیر علمی, دسته بندی ها ساده تر میشوند .
این کتاب میگه ما حتی سه نوع اختلال یادگیری نداریم کلا یک اختلال داریم . انرا هم اختلال یادگیری خاص نامگذاری می کنیم و سه مشخص کننده یا اسپسیفایر برای انواع اختلالات یادگیری ویژه داریم . این کار درک اختلال را ساده و قابل فهم میکند . پس بنظر عاقلانه ترین دسته بندی برای اختلال یادگیری ویژه دسته بندی یک اختلال و سه اسپسیفایر میباشد .من مائده غلامزاده درمانگر اختلالات یادگیری این مدل اخری را از همه بیشتر میپسندم.
سه اسپسیفایر اختلال یادگیری ویژه :
- اسپسیفایر یا مشخصه خواندن
- اسپسیفایر یا مشخصه نوشتن
- اسپسیفایر یا مشخصه ریاضی
دیدید چقدر اسانتر بود . این مدل دسته بندی انواع اختلالات یادگیری خیلی کاربردی تر است . اگر بخواهیم از دسته بندی های بیشتری استفاده کنیم در تشخیص های افتراقی غرق خواهیم شد .
برای مطالعه بیشتر این مقاله را بخوانید : علائم اختلال یادگیری
کلینیک نهال و انواع اختلالات یادگیری در کودکان:
ما در کلینیک نهال سالانه بسیاری از کودکان دارای انواع مختلف اختلالات یادگیری در کودکان را شناسایی میکنیم. تیم توانبخشی نهال همواره تلاش کرده بهترین خود باشد به روز باشیم . از اخرین ابزارها و ارزیابی استفاده کنیم . و در یک کلام کار خود را در زمینه شناسایی تشخیص و درمان اختلال یادگیری به نحو احسن انجام بدهیم.
کلام پایانی :
انصافا در این مقاله اندازه چند واحد دانشگاهی انرژی گذاشتم . پس والدین , معلمان و مربیان اموزشی خواهشمندم اگر کودکی را میبینید که با هر نوع و دسته بندی , مشکلات یادگیری دارد درنگ نکنید و به متخصص ارجاع دهید . در کلینیک توانبخشی نهال من یک تیم از متخصصین در حوزه اختلالات یادگیری داریم که میتوانیم بصورت انلاین و حضوری به این فرزندان کمک کنیم .
ارادتمند شما : مائده غلامزاده درمانگر اختلالات یادگیری

من مائده غلامزاده ,درمانگر اختلالات یادگیری هستم . شدیدا به این حوزه علاقمند هستم و دوست دارم هر روز درباره این اختلال بیشتر بدونم. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره رزومه کاری بنده و اموزش های بیشتر میتوانید به پیج اینستاگرام بنده به نشانی زیر سر بزنید
فارغ التحصیل رشته مشاوره و راهنمایی – سابقه کار بالینی با کودکان داراری اختلالات یادگیری ویژه از سال 93
راه ارتباطی مستقیم با خانم مائده غلامزاده درمانگر اختلالات یادگیری : www.instagram.com/maede.gholamzade
راه های ارتباطی با مرکز نهال من :
09100704227 – 02176270457 – دریافت نوبت اینترنتی
بدون دیدگاه